Dirk Lippits

Dirk Lippits, zilveren roeier

Dirk Lippits, geboren 3 mei 1977 te Geldrop, nam tweemaal deel aan de Spelen op het onderdeel roeien.

In Sidney 2000 kwam Dirk uit in de dubbel-vier samen met Michiel Bartman, Diederik Simon en Jochem Verberne. In de eerste serie van de eliminatie werden ze tweede waarna ze in de halve finale opnieuw tweede werden. In de finale bleek Italië duidelijk te sterk, maar de zilveren medaille werd behaald.

In Athene 2004 kwam Dirk uit in de skiff. Het liep uit op een teleurstelling. Hij werd uiteindelijk vierde in de C-finale die goed was voor een zestiende plaats. Athene had eigenlijk het afscheid moeten zijn. Een blessure aan zijn linkerschouder zat hem echter dwars. Zijn arm schoot telkens uit de kom. Het commentaar van Dirk: "Ik roei voor mezelf, niet voor anderen, maar het plaatje is nog niet af". De oorzaak bleek een gekantelde rib, waardoor een slagader in het schoudergewricht werd afgeknepen. Het probleem is inmiddels verholpen.

Dirk Lippits is geen rowaholic, hij kickt op het intellectuele en/of strijdelement. Vandaar dat hij in 2006 na dertien jaar de skiff verliet en overstapte in een grote boot (boordroeien).

In maart 2007 besloot Dirk te stoppen met topsport, hoewel hij als ambitie had om deel te nemen aan de Spelen in Beijing. Hij verliet de selectie boordroeien: "Ik wilde goud winnen en nam deel aan het project in de veronderstelling dat we voor goud zouden gaan in een ploeg bij de Olympische Spelen in Beijing 2008. Maar ik was niet onder de indruk hoe er gewerkt werd. Om goud te kunnen winnen moet dat hardop worden uitgesproken en moet ieder voor dat doel gaan. Nú en niet volgend jaar."

Dirk was altijd bezig met technologische ontwikkelingen om tot snelllere tijden te komen. In Athene droeg hij een futuristische helm die zijn hoofd koel moest houden. Deze was uit één stuk polyamide gevormd naar het hoofd van Lippits en behandeld met een witte coating die het zonlicht reflecteerde. De helm zou niet alleen fysiek maar ook mentaal voordeel opleveren. Ook had DSM in samenwerking met TNO een nieuw high-tech warmtewerend roeipak ontwikkeld dat door middel van efficiënte zweetverdamping en reflectie van zonlicht de huid- en lichaamstemperatuur verlaagde. Dirk promoveerde inmiddels cum laude in de polymeerfysica. Bij Thêta, zijn Eindhovense roeivereniging zijn de titels onmiddellijk op de boot geschilderd, die zijn naam al droeg.

Als skiffeur won Dirk Lippits vier keer de Hel van het Noorden, een klassieker in het studentroeien, die steevast op de laatste zondag in november wordt gevaren. Het is een timetrial over 6 kilometer van paal 10 naar paal 4 op het Eemskanaal. De scheepvaart wordt er voor stilgelegd.

Dirk werkt als managment consultant en woont samen met Helen Tanger in Amsterdam. Helen is een Nederlands roeister en vertegenwoordigde Nederland tweemaal op de Spelen. In 2004 behaalde zij met de Holland Acht brons. In 2008 op de Spelen in Beijing, wederom met de Holland Acht, de zilveren medaille.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Eerste Heilig Mis van Pater Knoops.
schetskaart
Prentbriefkaart Noordbrabantsch Dorpsleven (Collectie RHCe 018202).
Duo Ermens - Van Zantvoort
images/hourglass.png

ZOEKEN...