Alex Smit, eerste Nederlandse pitcher ooit in Amerikaanse Major League

Alexander Roelof (Alex) Smit, geboren op 2 oktober 1985 te Geldrop, nam tweemaal deel aan de Spelen als werper in het Nederlands honkbalteam.

In Athene 2004 fungeerde Alex als werper tegen Canada (0-7) vanaf de vierde inning. In de beschamende partij tegen Australië (2-22) deed hij alleen mee tijdens de tweede en derde inning. Nederland won tijdens het toernooi alleen van Griekenland en Italië en eindigde daarmee als zesde.

In Beijing 2008 was Alex de werper in de met 0-6 verloren wedstrijd tegen Japan, vanaf het begin tot aan de zesde inning. In de partij tegen Korea (0-10 verlies) stond Alex tot aan de 6e inning op de heuvel. Nederland eindigde het toernooi op de zevende plaats.

Op jonge leeftijd werd de PSV-er gescout door Amerikaanse teams. In 2002 koos hij voor de Minnesota Twin. Van deze club kreeg hij toestemming om uit te komen voor het Nederlandse team tijdens de Olympische Spelen en andere toernooien. De eerste jaren van zijn verblijf in de Verenigde Staten, werd hij meermalen bij andere clubs gestald. Alexander was de eerste Nederlandse pitcher ooit in de Amerikaanse Major League. Eind 2009 werd hij toegevoegd aan het 40-man Major League-roster van de Minnesota Twins ter bescherming van de zogenaamde Rule 5 draft. Dat betekent dat hij niet zomaar meer door een andere club kan worden overgenomen.

Alex geeft ook regelmatig honkbalclinics waarbij hij de deelnemers een kijkje gunt achter de schermen van het Amerikaanse honkbalcircus.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Helmond, Mierloseweg. Fotograaf onbekend.
De Steenweg te Helmond. Fotograaf onbekend
Wapen Geldrop
images/hourglass.png

ZOEKEN...