Helmond 100 jaar geleden

Deze twee foto’s zijn honderd jaar oud. Misschien is het aardig om eens terug te kijken naar het Helmond van ongeveer een eeuw geleden. Er is veel verdwenen, maar ook zijn er nog allerlei zaken die herkenbaar zijn. De eerste foto zal op het eerste gezicht weinig herkenbaars hebben.

Deze straat is in 1899 door Carel Frederik Wesselman aangelegd als verbindingsweg tussen de Mierloseweg en Aarle-Rixtelseweg. Wesselman verkocht in die tijd veel grond aan particulieren, die er vervolgens huizen op bouwden. Nadat de weg was aangelegd werd hij naar de in de buurt liggende boerderij van Wesselman de Hulsbosstraat genoemd. Na oplevering droeg Wesselman de weg over aan de gemeente en in 1909 werden officiële straatnamen toegekend. De naam Hulsbosstraat werd gegeven aan de straat die die naam nu nog heeft, en de straat op de foto werd onderdeel van de Prins Hendriklaan. Nadat de Kasteel-Traverse was aangelegd, was het lastig dat aan twee kanten van die snelweg een stuk Prins Hendriklaan lag en werd de naam van dit deel van de laan gewijzigd in Caroluslaan. De foto is genomen vanaf de Mierloseweg. Op de voorgrond zijn de rails te zien van de Meijerijse tram te zien. Het geheel doet nog echt landelijk aan. De weg is nog niet eens verhard.

/upload/verhalenbank_poost/2010-week01bklein.jpg

 

De tweede foto is meteen te plaatsen: de Veestraatbrug en het huis met de klok. Toch is de sfeer heel anders dan tegenwoordig. Op de hoek met de Steenweg staat nog het prachtige hotel Van Wil. Er is geen auto te zien en wat is de brug smal. En vooral de vrouw die op de voorgrond de was aan het spoelen is in het kanaal. Als je dat ziet besef je dat Helmond in 100 jaar heel veel veranderd is.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Daniël Wittig voor zijn woning in slop Plaats 3
Bevrijdingsfeest.
Wapen Geldrop-Mierlo
Poortgebouw van kasteel Eyckenlust in Beek en Donk. Foto: Collectie Jan Beekmans.
images/hourglass.png

ZOEKEN...