Wandelaars passeren kasteel Croy.

Vooruit met flinke pas

Dat een wandelvierdaagse populair kan zijn bleek in 2009. Bij de vierdaagse in Nijmegen, die dat jaar voor de 93ste werd gehouden, mochten 45.000 deelnemers meedoen. Bij de inschrijving werd die limiet met meer dan 3000 overschreden, waardoor de startbewijzen per loting door een notaris werden toegewezen. Wandelen kan een sportieve onderbreking zijn in ons jachtige dagelijkse leven

.

Velen ervaren dat wandelen in groepsverband een gezonde, ontspannen en vooral gezellige vrijetijdsbesteding kan zijn. In dat zelfde jaar ging op 10 juni de vijftigste Helmondse avondwandelvierdaagse weer van start. In 1959 werd in Helmond gestart met dit jaarlijks terugkerend evenement. Het initiatief kwam van  uit de Leonardusparochie. Voortrekkers waren Harrie Smits, de voorzitter van de Leonardusspeeltuin, en Antoon Vermeulen, bestuurslid van de turnvereniging Utile-Dulci. In het begin hadden de routes een lengte van 8, 12 en 15 kilometer. Er liepen toen zo’n 280 wandelaars mee. In de loop der jaren liep het aantal deelnemers sterk op, ook doordat er steeds meer mensen uit andere plaatsen meeliepen. Zo groeide deze activiteit langzamerhand uit tot een wandelfestijn voor de regio Helmond. Door dat succes waren er meer startplaatsen nodig. Voor Helmond zelf was de startplaats bijna vanaf het begin de Leonardusspeeltuin aan de Wethouder Ebbenlaan. Na de annexatie van Stiphout, Mierlo-Hout en Brouwhuis wilde men ook daar een startplaats hebben. Dat lukt uiteindelijk in Stiphout in 1977, Mierlo-Hout volgde in 1979  en vanaf 1981 kon men ook starten in Brouwhuis. Door dat er meer startplaatsen waren ontstond er een grotere variatie wat betreft het aantal wandelingen, omdat elk startbureau zijn eigen route maakt. De omgeving van Stiphout met haar bossen is prachtig om een wandeling uit te zetten richting Nuenen en Gerwen. Mierlo-Hout heeft als troef het Groot Goor en de omgeving van het Eindhovens Kanaal. Groeistadwijk Rijpelberg heeft ook korte tijd een eigen startbureau gehad, maar dat was geen lang leven beschoren. Sinds kort is Rijpelberg met Brouwhuis samengevoegd tot één startbureau. Het ene jaar wordt gestart in Brouwhuis, het andere jaar in Rijpelberg. Dat maakt de routes ook een stuk gevarieerder. Rijpelberg met de Bakelse Bossen, de Berkendonkse plas en het Buntven. Brouwhuis met mogelijkheden langs de nieuwe Zuid-Willemsvaart of richting de Bikkels onder Vlierden.

De Leonardusspeeltuin ligt in meer stedelijk gebied, wat mogelijkheden vormt om oude en nieuwe stadswijken te doorkruisen, maar ook het natuurgebied “de Bundertjes” is een mooi wandelgebied. In 1962 stond de inschrijving behalve voor de nu gebruikelijke afstanden ook nog open voor 25 kilometer. Bij het 25 jarige jubileum in 1984 had men op zaterdag ook nog de keuze om 25 of zelfs 40 kilometer te lopen. Tegenwoordig is de mogelijkheid beperkt tot 5, 10 of 15 kilometer zodat er geen buitensporige prestaties van de deelnemers worden verwacht om de tocht tot een goed einde te brengen. Er wordt altijd door diverse verenigingen meegelopen zoals wandelverenigingen, scoutinggroepen en buurtverenigingen, maar ook individuele wandelaars zijn van harte welkom. In topjaren liepen er 6.000 mensen mee. Tegenwoordig is dat wat minder. Dat komt ook om dat in de meeste dorpen tegenwoordig wel zo’n wandelevenement wordt gehouden, in Mierlo start dit jaar alweer de 37e editie.

Op zaterdag starten de wandelingen ’s middags, want op die dag heeft altijd het sluitstuk van dit wandelevenement plaats: de bloemenintocht. Vanaf het verzamelpunt aan de Lorentzlaan lopen de deelnemers via de Steenweg en Boscotondo naar het kasteel waar een delegatie van het college van B&W het bloemendefilé afneemt. Tijdens dat defilé krijgt iedere deelnemer een herinneringsmedaille. Voor groepen wordt er ook een groepsherinnering worden uitgereikt.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
processie
Wapen Mierlo
De standaardmolen aan de Hoofdstraat.
Stalmeester Frits Raijmakers met stier Sjors.
images/hourglass.png

ZOEKEN...