Kasteel en omgeving

In 1934 werd vanaf de toren van de Lambertuskerk in Helmond deze prachtige foto genomen van het kasteel en zijn omgeving. Aan het kasteel is duidelijk te zien dat de opname dateert van na de verbouwing tot raadhuis. Tot die tijd had eeuwenlang een aarden wal tussen de gracht en het kasteel gelegen. Omdat op oude prenten te zien was dat die wal er oorspronkelijk niet lag, heeft men de aarde bij de restauratie verwijderd. De lichtere stenen boven de waterlijn van de gracht laten nog wel zien hoe hoog de wal tegen het kasteel gelegen heeft.

Voor en achter het kasteel staan prachtige loofbomen. Die aan de achterkant zijn verdwenen voor nieuwbouw van de Vlisco. Aan de voorzijde staan nu ook nog wel bomen, maar het parkachtige ervan is verloren gegaan met de aanleg van de Kasteeltraverse. 

De huizen op de voorgrond staan aan de Kamstraat. Ook deze straat is grotendeels verdwenen in het kader van stadsvernieuwing en aanleg van de Traverse. Helemaal rechts onderaan zijn de dakkapellen van het Vincentiusgebouw nog te herkennen. 

Door het lover van de bomen aan de zijde van het kanaal is dat kanaal en de fabrieken aan de overkant niet te zien. Alleen de grote schoorsteen van Carp steekt boven de bomen uit. De kerktoren rechts daarvan is van de Luciakerk in Mierlohout. 

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Een nostalgisch plaatje uit de begintijd van de televisie.
Op de foto Jan van Hoeij in 1955 bij de uitgebouwde herenkamer; fotograaf onbekend.
Gebied Geldrop
images/hourglass.png

ZOEKEN...