Duo Ermens - Van Zantvoort

Duo Ermens - van Zantvoort

Bijgaande  afbeelding is een foto die als ansichtkaart verstuurd kan worden. De achterkant is met een stempel voorzien van de tekst “Duo.Ermens.v.Zantvoort Helmond"

De kleding doet denken aan het eerste kwart van de twintigste eeuw. Dat hoeft niet alles te zeggen. De heren beelden komische types uit en in dat geval grijpt men vaak terug naar stereotypen zoals bijvoorbeeld het boertje van buiten.

Er bestaat een overzichtswerk van de hand van Frans Steegmans over de geschiedenis van toneelgezelschappen in Helmond, genaamd Het puike van het puike. In dit boek komt de naam Van Zantvoort niet voor, maar wel de naam Ermens. Er is sprake van een Th. Ermens die in 1928 in het Aloysiuspatronaat van de St. Josephparochie als regisseur optreedt bij de nieuwe toneelclub St. Joseph. Er wordt meegedeeld dat hij vele prijzen heeft gewonnen als karakterhumorist. In het bevolkingsregister is Th. Ermens terug te vinden als Johannes Theodorus Ermens, ook wel Theike of Dorus genoemd. Hij wordt op 25 september 1894 geboren in Helenaveen en komt in 1926 naar Helmond. In het boek is ook een foto opgenomen van toneelvereniging NIO. Deze vereniging is ontstaan uit een optreden van PTT-beambten in 1946. De naam betekent Na Inspanning Ontspanning. Op deze foto staat een W. Ermens die dezelfde is als de rechter man op de foto hiernaast. 

Dat maakt de langere man die links staat identificeerbaar als de heer Van Zantvoort. In het bevolkingsregister van Helmond uit de periode 1913-1925 komt slechts een gezin voor dat Van Zantvoort heet. Petrus Joannes van Zantvoort, een in 1881 in Mierlo geboren fabrieksarbeider, woont aan de Deurneseweg. Hij heeft tien kinderen die tussen 1912 en 1922 geboren zijn. Twee daarvan zijn als kind overleden. Piet van Zantvoort is echter dertien jaar ouder dan Dorus Ermens. Omdat Ermens pas in 1926 in Helmond is komen wonen moet de foto gemaakt zijn na dat jaar. Ermens is minstens 32 jaar en Van Zantvoort minstens 45. Dit past niet bij de foto waarop de linker man jonger lijkt. Het is daarom waarschijnlijk dat de foto later gemaakt is en dat de jongere man een van de zonen van Piet van Zantvoort is. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum; particulier bezit.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Weg op den Heuvel
Burgemeester – burgervader – Kolfschoten neemt een grote doos sigaren in ontvangst , omstreeks 1950. Foto: F. van Mierlo |collectie RHCe
Apostelhuis
images/hourglass.png

ZOEKEN...