Weg op den Heuvel

Helmonders in Neuengamme

In 2005 verscheen een boek getiteld Nederlanders in Neuengamme. Dit boek, geschreven onder eindredactie van Judith Schuyf, vertelt het verhaal van het concentratiekamp Neuengamme, 30 kilometer ten oosten van Hamburg, dat begon als een buitenkamp van Sachsenhausen. Al in 1940 werd Neuengamme een zelfstandig kamp, met op zijn beurt weer buitenkampen, waar mensen uit het hoofdkamp moesten werken en ook voor de nacht ondergebracht werden. Veel gevangenen uit Neuengamme werden in buitenkampen ingezet bij het graven van antitankgrachten. Tijdens het zware werk kwamen veel gevangenen om.

Aan het einde van het boek is een lijst opgenomen met Nederlandse gevangenen uit Neuengamme en zijn buitenkampen, met bij heel veel namen de overlijdensdatum. Op deze lijst staan verschillende namen van mensen die geboren zijn in Helmond. Enkele van die namen zijn ook te vinden op de lijst die tien jaar geleden is opgesteld ten behoeve van vermelding van oorlogsslachtoffers in de nieuwe St. Jozefkapel. Andere namen staan daar niet op en zijn ook niet terug te vinden in de boeken die al eerder over de Tweede Wereldoorlog zijn verschenen.  

De eerste die genoemd wordt op de naamlijst uit Neuengamme is J. Aalberts, die op 20 februari 1909 te Helmond geboren is. Zijn overlijdensdatum en plaats zijn onbekend. Hij komt ook niet voor in de bevolkingsregisters van Helmond, Stiphout en Mierlo. De volgende op de lijst is Johannes Martinus Maria Keijzers, die op 15 mei 1927 in Helmond werd geboren. Het gezin, vertrok in 1936 naar Mierlohout. Henricus Wilhelmus van Lierop werd op 4 januari 1904 in Helmond geboren. Als hij twee jaar en negen maanden uit is, verhuist hij met zijn ouders naar Gestel. Hij sterft op 23 juni 1942 in Bernburg. Christianus Stephanus Cornelis Moedt, die op 26 december 1821 in Helmond werd geboren, sterft op 22 januari 1943 in Hamburg-Bergerdorf volgens het bevolkingsregister, terwijl in de lijst van Neuengamme het hoofdkamp in die plaats genoemd wordt. Johannes Franciscus van Stiphout is van 21 december 1904. Als zijn plaats en datum van overlijden staat in het boek Hamburg-Hammerbrook. Het bevolkingsregister van Helmond vermeldt als plaats van overlijden Neuengamme. Willem Jan Antonius Wijnen werd geboren op 6 oktober 1923 aan de Weg op den Heuvel in Helmond. Op 3 april 1945 komt hij om in Neuengamme. Zijn geboortehuis is op de foto te zien. Naast de Ambachtschool staan enkele lage huizen. In het blok hoge huizen op de hoek van de Smalstraat woonde de familie Wijnen. De laatste Helmonder in de lijst is Wilhelmus Hubert Rooijackers, die in de lijst overigens als Rooyakkers voorkomt. Hij werd in Mierlo geboren op 11 juli 1922, daarna woonde hij in Helmond in de Eekhoornstraat. Op 6 mei 1945 sterft hij te Sandbostel. 

 

 

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Gebied Mierlo
Lierop - KI station
images/hourglass.png

ZOEKEN...