Mierloseweg, hoek Eikendreef

Mierloseweg, hoek Eikendreef

In mei 1896 vestigt Johannes Hendrikus Petrus Vaessen zich in Helmond. De in 1871 in Rotterdam geboren Vaessen begint op de Broederwal zijn atelier als “Photographe Artistique”. De fotograaf blijft ruim twee jaar in de stad. In oktober 1898 verhuist hij naar Beek en Donk.

Kort voor zijn vertrek naar Beek en Donk maakte Vaessen deze foto van de hoek van de Mierloseweg en de Eikendreef. Het meest linkse huis op de foto, nu Mierloseweg 4, is in datzelfde jaar pas opgeleverd. De eigenaar van het nieuwe pand is deurwaarder J.M. van Nieuwstadt. Het huis dat prominent in het midden staat is het pand dat in 1889 gebouwd is door J.A. Everts. Het laatste pand staat op de gemeentelijke monumentenlijst. 

Rechts op de foto staat het huis dat jonkheer Emile Wesselman in 1895 laat bouwen. Dit pand ligt aan de Eikendreef. Emile Wesselman is een telg uit de familie die sinds 1781 heer van Helmond is geweest. Carel Frederik I Wesselman is degene die in 1781 de heerlijkheid Helmond koopt. In 1798 worden veel van de heerlijke rechten afgeschaft, maar de familie blijft daarna nog wel eigenaar van het kasteel van Helmond. Carel Frederik II Wesselman van Helmond heeft vier zonen, waarvan er slechts een, Adriaan Pieter, trouwt. Emile is een zoon van deze Adriaan Pieter. De broer van Emile, Carel Frederik IV, erft van zijn ongetrouwde ooms het kasteel. Daar woont hij vanaf 1895 met zijn gezin. Dus zowel voor Emile als zijn broer is 1895 een jaar van grote verandering. De een gaat in de Eikendreef wonen en de andere in het kasteel. Na het overlijden van Carel Frederik IV wordt het kasteel door zijn weduwe en haar dochters aan de gemeente Helmond verkocht om ingericht te worden als raadhuis en secretarie. Maar ook zijn de burgers van Helmond vanaf de openstelling in 1923 naar het kasteel gegaan om hun burgerlijk huwelijk te sluiten. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Leeuwenstraat in Tivoli in de jaren 1930.
Het Gilde Sint Catharina en Barbara.
Jan Plantaz
images/hourglass.png

ZOEKEN...