Daniël Wittig voor zijn woning in slop Plaats 3

Plaats 3

Onderstaande foto laat zien dat niet al het oude dat in Helmond verdwenen is, de moeite van het bewaren waard was. Hoewel de foto dat zeker wel is. Door het licht ontstaat er een aparte sfeer waardoor het een mooie foto wordt. Het afgebeelde pand stond aan de Plaats 3. Deze naam kreeg het 5e slop aan het Binderseind op 27 december 1920. In de gemeenteraad werd toen besloten dat alle kleine zijsteegjes een eigen naam zouden krijgen. Tot dan toe droegen die steegjes de naam van de straat waaraan ze gelegen waren. Zo’n klein zijsteegje werd vroeger een slopje genoemd. Alleen al het Binderseind kende er een stuk of negen.

In 1932 werd de foto gemaakt. De bewoner Daniël Wittig staat in de deuropening. Om naar buiten te kunnen gaan moet hij flink bukken. Aan de voorzijde van het huisje zit slechts een klein raampje. In de zijgevel zit een groter raam, maar ook dat zit erg laag. Misschien was de ruimte binnen toch wel hoger dan van buitenaf te zien is. Vaak lag de vloer lager dan de straat. De conditie van het huis is erg slecht. Het stucwerk aan de buitenkant is op de hoek totaal verdwenen, maar ook de bakstenen lijken nauwelijks nog vast te zitten.

Op het moment dat de foto gemaakt werd, was Daniël Wittig 62 jaar. Zoals zoveel Helmonders in die tijd had hij een bijnaam: Jas. Hij bleef zijn hele leven ongehuwd. Hij werkte als opperman in de bouw, maar bekend werd hij door zijn poppenkast. 

De foto werd overigens met een bepaald doel genomen. In 1923 was het pand door de gemeente al aangewezen als onbewoonbaar. Omdat er een groot tekort aan woningen was, ging men indertijd niet tot sloop over. In december 1931 vond een nieuwe inspectie plaats. Men kwam tot de conclusie dat de huizen niet te renoveren waren door de vervallen of slechte toestand of de slechte ligging. De eenkamerwoning Plaats 3 werd daarna inderdaad gesloopt, net als het huis ernaast dat nummer 4 had. Maar de andere huizen in de straat bleven nog tot in de jaren veertig en vijftig bewoond. De heer Wittig verhuisde naar het laatste huis in het rijtje dat nummer 8 droeg. In februari 1958, hij was toen 87 jaar, verhuisde hij naar Huize Alphonsus in Mierlo. Pas daarna werd tot sloop van het laatste huis aan de Plaats overgegaan. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Helmondse voetbalvereniging "Trap Door" bij een uitwedstrijd in Tiel in 1898. Fotograaf onbekend.
Jan Plantaz
images/hourglass.png

ZOEKEN...