Ga toch fietsen

Meneer Bakermans

 

Ga toch fietsen!

 

Omdat ze vroeger minder geld verdienden, waren de vakanties ook niet zo luxe als nu. Daarom waren vanzelfsprekend reizen naar Spanje, Oostenrijk, Zwitserland en Italië niet mogelijk. In plaats hiervan werden uitstapjes op de fiets naar bijvoorbeeld het Wolfsven of de Strabrechtse Heide georganiseerd. In zijn vrije tijd maakte (en maakt) meneer Bakermans veel muziek. Hij speelt al zeventig jaar cello. In zijn jeugd heeft hij in een klein orkestje gespeeld. Zijn zus was zangeres, en meneer Bakermans speelde cello. Er speelden ook een gitarist en een accordeonspeler mee.

"… Alle instrumenten zijn even moeilijk te bespelen als je het goed wilt doen…"  (Tom Bakermans)


Drukkerij Geldria

/upload/verhalenbank_poost/alex3.jpg

 

Na te zijn afgestudeerd aan de Amsterdamse Grafische School (toen de enige grafische school in Nederland), waar hij de beste leerling in drie jaar was, ging meneer Bakermans werken bij een drukkerij. Na een paar jaar besloot hij een eigen drukkerij op te richten: drukkerij Geldria. Hier werd onder andere een boek van zijn broer uitgegeven, met prachtige tekeningen van verschillende plaatsen in Geldrop, bijvoorbeeld de kerk, een aantal woonhuizen en ook nog wat flats.


Diensttijd

/upload/verhalenbank_poost/alex4.jpg


/upload/verhalenbank_poost/alex12.jpg

/upload/verhalenbank_poost/alex22.jpg

 

 

Toen meneer Bakermans ongeveer achttien jaar was werd hij opgeroepen voor militaire dienst. Hij ging met een passagiersschip, wat geclaimd was door het leger, naar Nederlands-Indië. Eigenlijk was het de bedoeling dat hij hier acht maanden zou blijven, maar uiteindelijk bleef hij er twee jaar doordat het vertrek voortdurend uitgesteld werd.

Er werd ook een twee maanden durende zangcursus gegeven. Dit werd gefinancierd door het leger. Na zijn diensttijd van ruim drie jaar keerde meneer Bakermans terug op de General Taylor, een militair schip. Hij werd bij thuiskomst hartelijk ontvangen door het hele gezin en er werden ook foto’s gemaakt, kijk maar naar de foto hierboven.

Interview met T. Bakermans door Alex Beelen.
17 oktober 2011

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
processie
Koepokinenting
Concurrentie voor wedNotten
Wapen Geldrop-Mierlo
images/hourglass.png

ZOEKEN...