Gebied Zesgehuchten

Gebied Zesgehuchten

Het gebied van de voormalige gemeente Zesgehuchten viel samen met dat van de "zes gehuchten" onderdeel van de voormalige heerlijkheid Heeze-Leende, gelegen in het Kwartier van Peelland.

Het gebied van de voormalige gemeente Zesgehuchten viel samen met dat van de "zes gehuchten" onderdeel van de voormalige heerlijkheid Heeze-Leende, gelegen in het Kwartier van Peelland. De zes gehuchten waren Riel, Gijzenrooi, Hout, Hulst, Genoenhuis en Hoog Geldrop, namen die tussen 1302 en 1408 voor het eerst voorkomen. In 1526 is sprake van "Heeze met de gehuchten". De voormalige gemeente werd in 1810 gevormd door afscheiding van Heeze en Leende. Per 1 mei 1921 ging die gemeente op in de nieuwe gemeente Geldrop. In 1972 werd een deel van Zesgehuchten bij de gemeente Eindhoven gevoegd. Het Geldropse noch het Eindhovense deel draagt nog de [verzamel]naam Zesgehuchten.

Dorpen
Zesgehuchten.

Aantal inwoners
Rond 1811: 856
Rond 1900: 1.076

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Stalmeester Frits Raijmakers met stier Sjors.
 Op de foto zien we voor de auto links Jan van Abbe met zijn miniatuur Tiroler hoedje met krulveer, rechts Jacques van der Meulen met rode Montenegrijnse muts. Tussen hen in verslaggever Went.
Schutblad van het Boek van Thys.
images/hourglass.png

ZOEKEN...