Zomer in de Smelen

Wat hebben we het zwaar gehad de afgelopen maanden, maar deze week was ie daar dan toch: de zon! Eind mei kon dan eindelijk de winterjas naar zolder.

Veel ondernemers hadden reikhalzend uitgekeken naar de deze week.  De terrassen zitten weer vol en ook de buitenbaden worden druk bezocht.  De inwoners van Geldrop hebben inmiddels weer bezit genomen van “De Smelen”.  Natuurlijk is dit niet altijd zo geweest. In vroeger tijden ging men voor verkoeling naar de Kleine Dommel. Halverwege de negentiende eeuw kwam daar het Eindhovens Kanaal bij.  Eigenlijk was het niet toegestaan om in deze waterwegen te baden.  Nu denkt u:  Wat lief dat men zich zo bezorgd maakte over de veiligheid van Jan met de Pet.  Niks van dit al!  De geestelijkheid was vooral bang voor een Sodom & Gomorra aan de Dommel! Daarom werd aan het begin van de twintigste eeuw bekeken of er in de Kleine Dommel wellicht een zwembad ingericht kon worden. Dit plan belandde uiteindelijk in de prullenbak. Later besloot de gemeente Geldrop dat zwemmen was toegestaan in de zandafgraving “De IJzeren man”. Het zand was gebruikt om de spoorlijn naar Weert aan te leggen, en was vernoemd naar de graafmachine die de klus geklaard had. Ook hier was vrijwel geen toezicht, en was die er wel, dan betrof het de plaatselijk geestelijke die gemengd zwemmen probeerde te voorkomen.

In 1955 was het dan eindelijk zo ver. Bij de IJzeren man werd de Smelen gerealiseerd. Bijna 60 jaar later is dit nog steeds in gebruik.  De hele zomer kunt u gebruik maken van het buitenbad, of het nu slecht weer is of niet. Bij slecht weer overigens maar tot 12 uur, maar toch, het kan!  Zo kunt u lekker baantjes trekken om in vorm en gezond te blijven.  Let u dan wel goed op de temperatuur van het zwemwater. En doe niet als die twee –weliswaar sportieve- eigenwijze dames die schrijver dezes laatst ontmoette bij deze zwemgelegenheid. Na een verkwikkend bad in water met een temperatuur van 13 graden waren zij niet meer in staat om hun eigen veters te strikken. Van schrik gaan zij in de vroege ochtend niet meer zwemmen, maar al hollend op pad met onze Belgische schoonheid Evy Gruyaert. 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Helmond, Mierloseweg. Fotograaf onbekend.
Notten verspreidt zich over Zuid-Oost Brabant
De Steenoven in Helmond. Fotograaf J.C.P. Vogels.
images/hourglass.png

ZOEKEN...