Het liefdegesticht in de Hoofdstraat

Het klooster in Mierlo-Hout

In 1883 wordt kapelaan Elsen van de Lambertusparochie in Helmond door bisschop Godschalk van ’s-Hertogenbosch benoemd tot bouwpastoor van de nieuw opgerichte parochie van Mierlohout. In 1884 wordt met de bouw van een noodkerk gestart. Dertien jaar later, op 16 mei 1897 wordt de kerk ingewijd die nu nog te bewonderen is aan de Hoofdstraat in Het Hout.

Kort na de oprichting van de nieuwe parochie leeft bij pastoor Elsen al de gedachte om een zusterklooster op te richten. Daarmee zou voorzien worden in katholiek onderwijs voor de meisjes en bovendien zouden de zusters hem behulpzaam kunnen zijn bij het catechismusonderwijs. Met hulp van enkele rijke bevriende families uit Helmond lukt het hem om al in 1889 een liefdegesticht in de Hoofdstraat op te richten met daaraan verbonden een school en enkele ruimten voor de verpleging van bejaarden. 

Zusters om het klooster te bevolken vond hij ook via zijn Helmondse vrienden. Een zoon van de familie Bogaers was rector in het moederhuis van de zusters van Schijndel. Deze wist het bestuur van de orde te overreden om vijf zusters naar het nieuwe klooster in Mierlohout uit te zenden en daar een dochterklooster van het Schijndelse moederhuis te beginnen. Het klooster kreeg de naam Alphonsus. Op 1 mei 1889 begonnen de zusters met het onderwijs aan de meisjes uit de parochie. De verzorging van de bejaarden moest nog even wachten. Maar een noodgeval, een vrouw met tyfus werd in september 1889 overgebracht naar het liefdegesticht, maakte dat de ziekenzalen snel ingericht moesten worden. De verzorging van de bejaarden en zieken vormt de basis van wat zal uitgroeien tot het huidige Zorgcentrum Alphonsus. 

Het gebouw is ontworpen door Jan Willem van der Putten, de architect die ook het Ludocivusklooster voor de Broeders van Maastricht en het St. Antoniusgasthuis is Helmond bouwde. Karakteristiek zijn de drie trapgevels aan de voorkant van het gebouw. Ook de verdiepte ronding met een uitstulping aan de bovenkant in de beide zijvoorgevels zijn bijna gelijk aan die van het Ludovicusklooster in de Molenstraat in Helmond. Het gebouw is later sterk gewijzigd. In 1893 werd bij het klooster een kapel gebouwd, in 1913 en 1921 werd het gasthuis vergroot, terwijl in 1922 in gebruik werd genomen. In 1932 veranderde het uiterlijk van het klooster totaal, doordat een verdieping op het gebouw gezet werd. Van het ontwerp van Van der Putten was niets meer te herkennen. Tot 1972 bleven de Zusters van Schijndel werkzaam in Het Hout. Daarna ging het gebouw en het beheer er van over naar de Stichting St. Jozefzorg. Er werd in 1976-1977 een nieuw bejaardenhuis gebouwd en in het najaar van 1977 begon de sloop van het klooster. 

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Een nostalgisch plaatje uit de begintijd van de televisie.
Mierlo - fam. Goppel
Stalmeester Frits Raijmakers met stier Sjors.
images/hourglass.png

ZOEKEN...